Kasarna, Stara Sava

Jesenice

Večstanovanjski objekt, imenovan Kasarna, je bil del obsežnega kompleksa fužin. Zgrajen je bil za potrebe delavcev, ki so tam delali. Predstavlja skromna delavska stanovanja z obdobja zgodnje industrializacije.

Kasarna je danes del muzejskega sklopa Stara Sava na Jesenicah. V objektu je predstavljeno delavsko stanovanje iz obdobja tridesetih in štiridesetih let 20. stoletja. Na ogled je etnološka razstava o bivalni kulturi in načinu življenja železarskih družin na Jesenicah.

Lokacija:

Muzej delavske kulture
Cesta Franceta Prešerna 48
4270 Jesenice

Kontakt:

04 583 35 00
info@gmj.si

Odpiralni čas:

  • ponedeljek – petek: med 9. in 14. uro

Vstopnina:

  • odrasli: 1,50 €
  • otroci: 1,00 €
  • družine: 6,00 €
  • skupna vstopnica za muzeje GMJ

Dostopnost:

Kranjska Gora, kolesarska pot, 1 h (260m višinske razlike)

Jesenice, 18 min hoje

Stara Sava, 1 min hoje

Jesenice občina, 10 min hoje

večje parkirišče, 1 min hoje

dostopno

Bližnje hiše naših dedov:

V bližini:

  • Planina pod Golico, 28 min z avtom
  • soteska Vintgar, 30 min s kolesom, 14 min z avtom

O hiši:

Kasarna je večstanovanjska poznobaročna stavba s konca 18. stoletja. Sodi med najstarejše ohranjene večstanovanjske stavbe z delavskimi stanovanji pri nas. Zasnovana in zgrajena je bila v sklopu kompleksa fužin, za nastanitve tamkajšnjih delavcev. Železarske družine so v njej živele do sredine sedemdesetih let 20. stoletja. Leta 1985 je bila zaščitena kot kulturni spomenik in 2005. leta obnovljena. Objekt imenovan Kasarna je le eden izmed objektov bivšega fužinarskega naselja Sava, danes pa del muzejskega kompleksa Stara Sava na Jesenicah.

Poleg glasbene šole je v njej sedaj muzej s stalno etnološko razstavo Bivalna kulturna in način življenja železarskih družin z rekonstrukcijo nekdanjega delavskega stanovanja.

Vsebina: Gornjesavski muzej Jesenice, Hiše naših dedov